Nowoczesny sprzęt dla pasjonata azjatyckiej kuchni – musisz to mieć

Kuchnia azjatycka to obecnie dość modny kierunek kulinarnych upodobań Polaków. Nic w tym dziwnego, gdyż wielość smaków, jakie oferuje sprawia, że każdy znajdzie tam coś w sam raz dla siebie. Jeśli zaliczasz się do grupy odkrywców tej kuchni, koniecznie wyposaż się w nowoczesny sprzęt, który ułatwi Ci przygotowywanie wysmakowanych dań. Oto kilka z propozycji.

Profesjonalny garnek do gotowania ryżu

Jak wiadomo podstawę większości dań kuchni azjatyckiej stanowi właśnie ryż. W zwykłych garnkach trudne jest osiągnięcie jego odpowiedniej konsystencji. Dlatego warto wyposażyć się w elektryczny garnek do gotowania ryżu. Naczynie wyposażone jest w specjalne czujniki, które pokazują jaka jest temperatura wody, a niektóre z modeli dodatkowo ułatwiają utrzymanie ciepła, co niekiedy jest bardzo istotą przygotowywanego dania. Garnek ten zabezpiecza też nasz ryż przed spaleniem, co nie tylko pozwala na zachowanie jego wszystkich wartości, ale również sprzyja bardzo naszemu zdrowiu, które najbardziej rujnuje właśnie przypalona żywność.

Na smak serwowanych dań po azjatycku wpływa również forma ich podania. Dlatego warto wyposażyć się w elektryczne narzędzia, które ułatwią nadanie im odpowiedniej konsystencji.

Bambusowy parownik

Gotowanie na parze to jedna z najczęstszych technik, które wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej. Dlatego warto wyposażyć się w specjalny parownik wykonany z naturalnego materiału, jakim jest bambus. Dzięki temu łatwiej utrzymać idealną wilgotność i temperaturę w czasie obróbki jedzenia. Co ważniejsze – nasze produkty po wyjęciu nie wyglądają, jak „spocone”, gdyż całą wilgoć pochodzącą z pary „wypija” bambus. Naczynie pozwala również na zachowanie odpowiedniej jędrności jedzenia. Walory smakowe są także zupełnie inne. Sporą zaletą, jaką posiada bambusowy parownik, jest łatwość w jego utrzymaniu w czystości. Można w nim przygotowywać nie tylko pojedyncze produkty, ale i desery czy charakterystyczne dodatki, jakimi są niewielkie pierożki.

Maszynki do sushi

Sushi czyli danie w skład, którego wchodzą: ryby, ryż, czasami owoce morza oraz wodorosty to absolutna podstawa kuchni azjatyckiej. Aby ułatwić sobie jego przygotowanie – zwłaszcza dla kilku osób – które jest dość czasochłonne, a przede wszystkim wymagające zręczności i pewnej wprawy, dobrze jest zakupić sobie specjalne narzędzia. Są to maszynki do wyrobu sushi. Dzięki nim nie tylko skraca się czas przygotowania, ale również nadaje się idealny kulisty kształt poszczególnym porcjom. Można też sięgnąć po sushi roller. To sprytne niewielkie urządzenie, które nadaje naszej potrawie bardzo fantazyjny wygląd, gdyż umożliwia nadanie każdej z porcji specjalnego kształtu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *